AL CANEVON, VALDOBBIADENE, VENETO


Λίγα για εμάς


Το AlCanevon είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1970 και βρίσκεται στην καρδιά του ProseccoSuperioreConeglianoValdobbiadeneDocg, μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αμπελώνας


Η ιδιαιτερότητά του αντιπροσωπεύεται από τα 40 εκτάρια επιφάνειας, πλήρως φυτεμένα με γλάρα, όλα τοποθετημένα σε ένα μόνο οικόπεδο, ακριβώς στο Collalbrigo.Εκτός από τους αμπελώνες που βρίσκονται στο Valdobbiadene.

Το εντυπωσιακό τοπίο των λόφων του ConeglianoValdobbiadeneDocg χαρακτηρίζεται στα νότια από την Αδριατική θάλασσα και στα βόρεια από τους Prealpi.Αυτή η θέση εγγυάται ένα εύκρατο κλίμα, που παρέχεται από συνεχή αερισμό και έναν σωστό βαθμό βροχόπτωσης, που έχουν θετική επίδραση στην καλλιέργεια των σταφυλιών, καθιστώντας τα μοναδικά.

Η οινολογική σοφία, η συνεχής δέσμευση, η κυριαρχία στην επιλογή των σταφυλιών, που στέφονται από μια συγκομιδή που γίνεται εξ ολοκλήρου με το χέρι, διασφαλίζουν ότι τα κρασιά AlCanevon είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και έχουν κερδίσει βραβεία στους πιο έγκυρους και κύρους διαγωνισμούς κρασιού σε εθνικό επίπεδο και διεθνές επίπεδο.

Η ιστορία μας


Το πρώτο κρασί που παράγεται χρονολογείται από το 1940, το φυσικά ζυμωμένο αφρώδες κρασί, που ονομάζεται επίσης "Elvindelnono", που παράγεται από τον παππού Giuseppe (Bepi για φίλους), ο οποίος χρησιμοποίησε τη φυσική τεχνική ζύμωσης που παρασκευάζεται σε ζύμες.

Ακόμα και σήμερα αυτό το κρασί συνεχίζει να παράγεται με υπερηφάνεια από την εταιρεία που αφιέρωσε την ετικέτα στο "NonoBepi".

Το 2001 ξεκίνησε η εποχή του αφρώδους οίνου.

Η συγκομιδή


Η παραγωγή των οίνων μας σέβεται πλήρως την πειθαρχία που ρυθμίζει την αφρώδη μέθοδο της ProseccoSuperiorediConegliano-ValdobbiadeneDocg.

Η συγκομιδή, που γίνεται εξ ολοκλήρου με το χέρι, χρησιμοποιεί τα πλαστικά κουτιά "Κάδοι" που μεταφέρονται σε ψυκτικά φορτηγά από την ύπαιθρο στο κελάρι, για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιότητες των τσαμπιών που μόλις επιλέχθηκαν παραμένουν αναλλοίωτες.

Παραγωγή


Μόλις φτάσετε στο κελάρι, τα σταφύλια υπόκεινται σε μαλακή συμπίεση, μια διαδικασία που γίνεται χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα ικανά να πιέσουν απαλά τα μούρα και έτσι να αποκτήσουν μόνο το πρώτο λουλούδι, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμεύσει ως βάση για το ProseccoDocg.

Στη συνέχεια ακολουθεί η μετάγγιση, μια φάση στην οποία το νεφελώδες μούστο αφήνεται να παραμείνει κρύο (5-10 ° C) σε χαλύβδινες δεξαμενές.

Η αφρώδης διαδικασία λαμβάνει χώρα με την ιταλική μέθοδο που ονομάζεται Charmat, η οποία αναγνωρίζεται σήμερα ως "μέθοδος Conegliano-Valdobbiadene" και περιλαμβάνει τη χρήση συμπιεσμένων αυτόκλειστων στα οποία το κρασί συνδυάζεται με ζάχαρη και ζύμες για τη διατήρηση των αρχικών αρωμάτων του τα σταφύλια και έτσι αποκτά αυτό το φρουτώδες και λουλουδάτο άρωμα που διακρίνει το ProseccoValdobbiadeneDocg από οποιοδήποτε άλλο αφρώδες κρασί.

Η εμφιάλωση πραγματοποιείται 40 ημέρες αργότερα και το κρασί είναι τώρα έτοιμο να διατεθεί στην αγορά για κατανάλωση.

BODEGAS LAN, RIOJA


H Vina Lanciano, ο ιδιόκτητος αμπελώνας της Lan, έκτασης 72 ha είναι ο εντυπωσιακότερος αμπελώνας της Rioja, εκτεινόμενος κατά μήκος του μαιάνδρου που δημιουργεί ο ποταμός Ebro. Η Bodegas LAN παράγει μόνο ερυθρούς παλαιωμένους χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική ποικιλία της Rioja Tempranillo.

Το όνομα Bodegas LAN είναι συνυφασμένο με τη σπουδαιότερη περιοχή του ισπανικού αμπελώνα, τη Rioja, βρισκόμενο μάλιστα στην καρδιά της Rioja Alta, περιοχής συνώνυμο παράδοσης και κύρους στα ερυθρά κρασιά. Ονομάστηκε LAN από τα αρχικά των 3 επαρχιών της ζώνης Rioja : Logroño (τώρα La Rioja), Álava και Navarra.

Η αίθουσα ωρίμανσης των κρασιών της bodegasLan πάνω από 6.400 μ2 περιέχει 25.000 βαρέλια διαφορετικών ειδών δρυός: γαλλικής, αμερικανικής, ρωσικής προσεκτικά επιλεγμένα από τους καλύτερους οίκους του κόσμου και διαθέτει ένα πρωτοποριακό και εντελώς αυτοματοποιημένο σύστημα στοίβαξης και ελέγχου των συνθηκών ωρίμανσης.

BODEGAS PIEDEMONTE, NAVARRA


Η Bodegas Piedemonte βρίσκεται στη ιστορική πόλη Olite της Navarra, μιας από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες οινοπαραγωγές περιοχές της Ισπανίας.

Είναι το αποτέλεσμα της ένωσης μιας ομάδας αμπελουργών, με κοινό στόχο την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, βασιζόμενοι στις παραδόσεις της περιοχής και ενσωματώνοντας, παράλληλα, τις μοντέρνες τεχνολογίες. Εξ’ αιτίας της προσεκτικής φροντίδας των αμπελιών και της απόλυτα ελεγχόμενης παραγωγής το αποτέλεσμα είναι κρασιά φίνα και απολαυστικά, που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις.

Στα επιπλέον πλεονεκτήματα η ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας τιμής.

CAPARZO, MONTALCINO, TOSCANA


Ένα κρασί με μεγάλη παράδοση προερχόμενο από διαφορετικά διάσημα αμπελοτόπιαFornacino, Misciano, Vittoria και Cagliano, που βρίσκονται σε υψόμετρο 360-450μ. Εξαιτίας της πολύ καλής έκθεσης στον ήλιο και του εξαιρετικού εδάφους το κρασί αυτό είναι ένα τυπικό Chianticlassico.

ToBorgoScopeto ανήκε για αιώνες σε μια αριστοκρατική οικογένεια από τη Sienna, τους Sozzini. Γύρω από το κάστρο (ή καστέλο) μέρος του οποίου είναι η αρχική πέτρινη οικοδομή, βρίσκονταν τα σπίτια των αγροτών. Σήμερα μετά από μια πολύ προσεκτική ανακαίνιση έχει μετατραπεί σε πολυτελές θέρετρο.

CHATEAU DU CEDRE, CAHORS, SUD-OUEST


Ο φλαμανδός Léon Verhaeghe, από το Morsleede, εγκαταλείπει τη γενέτειρα του στην αρχή του 20ου αιώνα κι εγκαθίσταται στο Lot. Το 1958, ο γιός του, Charles Verhaeghe με τη γυναίκα του δημιουργούν τον αμπελώνα του Cèdre φυτεύοντας ένα εκτάριο το χρόνο εκτεινόμενο σε τρία αμπελοτεμάχια και τελικά το 1973 καταφέρνουν να κάνουν την πρώτη τους εμφιάλωση. Οι γιοι του μετά από σπουδές στην οινολογία κι εμπειρία σε διάφορα οινοποιεία αποφασίζουν να αναλάβουν το οικογενειακό κτήμα. Ο Jean-Marc ασχολείται με το αμπέλι και ο Pascal με την οινοποίηση, την ωρίμανση και τον εμπορικό τομέα.

Το 1995, μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας του παγετού, επαναπροσδιορίζουν τη φιλοσοφία της παραγωγής τους, μειώνουν τις αποδόσεις του αμπελιού τους και βελτιώνουν την ποιότητα των σταφυλιών τους. Έτσι γεννιέται το στυλ του châteauduCèdre με κρασιά terroir. Είναι ένα στυλ συνδυασμού φιλοσοφίας της Βουργουνδίας ως προς την αμπελοκαλλιέργεια και του Μπορντώ ως προς την οινοποίηση, το οποίο συνεχώς εξελίσσουν ψάχνοντας την ισορροπία της οικολογίας στο αμπέλι και του δυναμικού του σταφυλιού στο οινοποιείο. Χρησιμοποιούν βαρέλια των 500lt αφήνοντας τα κρασιά να εξελιχθούν με φυσικό τρόπο με ιθαγενείας ζύμες, σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κλπ υπομονετικά για 24 μήνες.

MARQUES DE MURRIETA, RIOJA


Ο Luciano Murrieta είναι ο ιδρυτής της μοντέρνας οινοποίησης στη Rioja. Το 1852, οινοποίησε την πρώτη Rioja και ήταν το πρώτο οινοποιείο που εξήγαγε τα κρασιά του. Στα συχνά ταξίδια του στο Bordeaux απέκτησε άριστη γνώση των τεχνικών στην οινοποίηση, τις οποίες εισήγαγε στην Ισπανία. Του απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του Μαρκήσιου για το σύνολο του έργου του στη Rioja.

Από το 1983, ο οίκος πέρασε στην ιδιοκτησία του Vicente Cebrián-Sagarriga, Κόμη του Creixell και ως σήμερα ανήκει σε αυτήν την οικογένεια, η οποία διαθέτει επίσης και το κτήμα του Pazo de Barrantes στη Γαλικία .

Το CastilloYgayχτίστηκε από τον Luciano Murrieta στα μέσα του 19ου αιώνα ακολουθώντας το concept των Chateau του Bordeaux, στην εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία του κτήματος Ygay και έγινε το πρώτο ‘finewine’ από τη Rioja. Το κτίριο στο Castillo Ygay ανακαινίστηκε πρόσφατα, στα πλαίσια ενός πολύ φιλόδοξου project που κράτησε 8 χρόνια, και περιλαμβάνει εκτός των άλλων τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή ‘librarywines’ στον κόσμο.

PARXET


Οι ισπανοί για πρώτη φορά έφτιαξαν το δικό τους αφρώδη οίνο το 1872. H cava τους, είναι ο διασημότερος αφρώδης οίνος στον κόσμο μετά τη σαμπάνια και αποτελεί το δεύτερο σε σειρά εξαγωγικό προϊόν τους μετά το κόκκινο κρασί. Παράγεται ως σήμερα, με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της σαμπάνιας, απαράλλαχτη.

Η περιοχή της Βορειοανατολικής Καταλονίας και κάποιες ακόμα κοινότητες, συνολικά 159 σ’όλη την Ισπανία, δικαιούνται τη σφραγίδα Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη CAVA για τους αφρώδεις που παράγουν. Οι ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται είναι οι λευκές Macabeo, Parellada, Pansa Blanca, Chardonnay και οι ερυθρές Garnacha, Pinotnoir.

Η εταιρεία PARXET βρίσκεται στην Tiana, όπου το 1920 στα υπόγεια κελάρια της, φτιάχτηκαν οι πρώτες cava που κατέκλυσαν τα αστικά σαλόνια της Βαρκελώνης. Οι ‘cava’ της, που ανήκουν στις 10 topcava της Ισπανίας, έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και καλές κριτικές από τα διεθνή ειδικά έντυπα, ενώ σήμερα εξάγονται σε πάνω από 35 χώρες. Στα επόμενα χρόνια πρόσθεσε και πολλά ακόμα οινοποιεία στην γκάμα της.

SANTIAGO RUIZ, RIAS BAIXAS


Ο πατριάρχης του Albariño. Ο Santiago Ruiz υπερασπίστηκε ένθερμα την ποιότητα των τοπικών ποικιλιών της Γαλικίας και ιδιαίτερα του Albariño και έγινε πρέσβης των κρασιών του Rias Baixas ταξιδεύοντας σε όλη την Ισπανία για να το διαδώσει.

Το οικογενειακό οινοποιείο των παππούδων ιδρύθηκε το 1860 και ήταν από τα πρώτα που εμφιάλωσαν κρασί στη Γαλικία. Σήμερα την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει η κόρη του Ρόζα.