BODEGAS LAN, RIOJA


H Vina Lanciano, ο ιδιόκτητος αμπελώνας της Lan, έκτασης 72 ha είναι ο εντυπωσιακότερος αμπελώνας της Rioja, εκτεινόμενος κατά μήκος του μαιάνδρου που δημιουργεί ο ποταμός Ebro. Η Bodegas LAN παράγει μόνο ερυθρούς παλαιωμένους χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική ποικιλία της Rioja Tempranillo.

Το όνομα Bodegas LAN είναι συνυφασμένο με τη σπουδαιότερη περιοχή του ισπανικού αμπελώνα, τη Rioja, βρισκόμενο μάλιστα στην καρδιά της Rioja Alta, περιοχής συνώνυμο παράδοσης και κύρους στα ερυθρά κρασιά. Ονομάστηκε LAN από τα αρχικά των 3 επαρχιών της ζώνης Rioja : Logroño (τώρα La Rioja), Álava και Navarra.

Η αίθουσα ωρίμανσης των κρασιών της bodegasLan πάνω από 6.400 μ2 περιέχει 25.000 βαρέλια διαφορετικών ειδών δρυός: γαλλικής, αμερικανικής, ρωσικής προσεκτικά επιλεγμένα από τους καλύτερους οίκους του κόσμου και διαθέτει ένα πρωτοποριακό και εντελώς αυτοματοποιημένο σύστημα στοίβαξης και ελέγχου των συνθηκών ωρίμανσης.

BODEGAS PIEDEMONTE, NAVARRA


Η Bodegas Piedemonte βρίσκεται στη ιστορική πόλη Olite της Navarra, μιας από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες οινοπαραγωγές περιοχές της Ισπανίας.

Είναι το αποτέλεσμα της ένωσης μιας ομάδας αμπελουργών, με κοινό στόχο την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, βασιζόμενοι στις παραδόσεις της περιοχής και ενσωματώνοντας, παράλληλα, τις μοντέρνες τεχνολογίες. Εξ’ αιτίας της προσεκτικής φροντίδας των αμπελιών και της απόλυτα ελεγχόμενης παραγωγής το αποτέλεσμα είναι κρασιά φίνα και απολαυστικά, που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις.

Στα επιπλέον πλεονεκτήματα η ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας τιμής.

CHATEAU DU CEDRE, CAHORS, SUD-OUEST


Ο φλαμανδός Léon Verhaeghe, από το Morsleede, εγκαταλείπει τη γενέτειρα του στην αρχή του 20ου αιώνα κι εγκαθίσταται στο Lot. Το 1958, ο γιός του, Charles Verhaeghe με τη γυναίκα του δημιουργούν τον αμπελώνα του Cèdre φυτεύοντας ένα εκτάριο το χρόνο εκτεινόμενο σε τρία αμπελοτεμάχια και τελικά το 1973 καταφέρνουν να κάνουν την πρώτη τους εμφιάλωση. Οι γιοι του μετά από σπουδές στην οινολογία κι εμπειρία σε διάφορα οινοποιεία αποφασίζουν να αναλάβουν το οικογενειακό κτήμα. Ο Jean-Marc ασχολείται με το αμπέλι και ο Pascal με την οινοποίηση, την ωρίμανση και τον εμπορικό τομέα.

Το 1995, μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας του παγετού, επαναπροσδιορίζουν τη φιλοσοφία της παραγωγής τους, μειώνουν τις αποδόσεις του αμπελιού τους και βελτιώνουν την ποιότητα των σταφυλιών τους. Έτσι γεννιέται το στυλ του châteauduCèdre με κρασιά terroir. Είναι ένα στυλ συνδυασμού φιλοσοφίας της Βουργουνδίας ως προς την αμπελοκαλλιέργεια και του Μπορντώ ως προς την οινοποίηση, το οποίο συνεχώς εξελίσσουν ψάχνοντας την ισορροπία της οικολογίας στο αμπέλι και του δυναμικού του σταφυλιού στο οινοποιείο. Χρησιμοποιούν βαρέλια των 500lt αφήνοντας τα κρασιά να εξελιχθούν με φυσικό τρόπο με ιθαγενείας ζύμες, σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κλπ υπομονετικά για 24 μήνες.

ROMATE, JEREZ, ESPANA - Sherry, DO Jerez


Sánchez Romate


Η Bodegas Sánchez Romate βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης Jerez de la Frontera, και είναι ένα από τα λίγα οινοποιεία που ανήκουν εξολοκλήρου σε οικογένεια από το Jerez. Ιδρύθηκε το 1781 από τον, Don Juan Sánchez de la Torré, και είναι ένα από τα παλαιότερα ισπανικά οινοποιεία που λειτουργούν αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα. Ως οικογενειακή επιχείρηση διατηρεί την ανεξαρτησία της, συνεχίζοντας να παράγει κρασιά με παραδοσιακές artisanal τεχνικές. Ωστόσο η φήμη της έφτασε και εκτός του Jerez, είναι μάλιστα επίσημοι προμηθευτές των House of Lords, Βατικανού, ισπανικής βασιλικής οικογένειας.

Τα ιδιόκτητα αμπέλια της Sánchez Romate βρίσκονται σε κάποιες από τις καλύτερες τοποθεσίες εντός του Sherry triangle. Το οινοποιείο χρησιμοποιεί το σύστημα Solera ‘steps and ladder’, μια μέθοδο μοναδική στο Jerez, που η Sánchez Romate το έχει αναγάγει σε υψηλή τέχνη. Παράγουν όλους τους τύπους σέρυ fino, amontillado, oloroso, palo cortado, cream και pedro ximénez – τα οποία παλαιώνουν σε παραδοσιακά βαρέλια από αμερικανική δρυ για διαφορετικά χρόνια ανάλογα με τον τύπο κρασιού.